Digitala vårdkatter och hundar agerar terapidjur till omsorgstagarna i äldrevården i Åstorp

vårdkatt och vårdhund på gläntans dagverksamhet

Det har visat sig att personer med Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar har blivit mindre deprimerade och mer aktiva när de är tillsammans med djur. På Asterns vårdboende i Åstorp bor förutom en livs levande katt även robotkatter och en mekanisk hund som kan hålla de boende sällskap.

Många får tillbaka livsglädjen genom samvaro med djur. För många äldre personer är det enda sättet att få närhet och framför allt att få ge omsorg. Husdjur såsom hundar och katter har länge varit ”människans bästa vän”, hunden har varit människan behjälplig i ett otal olika sammanhang och varit en naturlig del av vardagen för många. I samband med flytt till äldreboende så bryts ofta kontakten med husdjur. Detta ville Asterns vårdboende och Gläntans dagverksamhet i Åstorp ändra på.

vårdkatt astern

Terapidjuren väcker gamla minnen och uppmanar till dialog

På Asterns vårdboende bor en riktig katt vid namn Busan som ofta ligger i knät på någon av omsorgstagarna eller blir klappad av någon annan. Utöver Busan finns även digitala katter, så kallade terapikatter som kan röra på sig, spinna och på många sätt bete sig som verkliga djur. På våning 1 bor även en mekanisk hund. Hunden liknar en Golden Retriever och kan röra på sig, sitta och ligga och skälla. Dessa terapidjur uppskattas av många av Asterns omsorgstagare. På dagverksamheten Gläntan finns en likadan hund och en mekanisk katt.

Therese Persson jobbar som undersköterska på Asterns vårdboende och har sett de positiva effekterna som terapidjuren har på de boende.

– När en omsorgstagare exempelvis har hunden hos sig blir inte bara hen lugn och glad utan även andra omsorgstagare runtomkring. Detta skapar även dialoger mellan dem som sitter runt omkring. Till exempel kan de börja samtala om tidigare husdjur sedan barndom och vuxen ålder vilket ofta också gör att andra minnen kommer fram, säger Therese.

Att få hålla i ett djur som man kanske alltid varit van vid skapar för många positiva känslor, tröst och trygghet. Ett kravlöst sällskap när man av olika anledningar inte längre klarar av eller orkar med relationer till människor eller djur så som man gjort innan. Verkliga djur är naturligtvis oslagbart men ibland begränsar livet oss så att vi inte kan ha dem i vår vardag. Då är robotdjur eller mekaniska djur ett bra alternativ för att bidra till en lite ljusare vardag för de med exempelvis demenssjukdom.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-04-05

Kontakt