Temadag om att minska matsvinnet i kommunens förskolor och skolor

Anders Sjöbeck från Atria Sweden serverade personalen klimatsmarta rätter.

Anders Sjöbeck från Atria Sweden serverade personalen klimatsmarta rätter.

Den 5 maj bjöd kostenheten tillsammans med miljökontoret, NSR och Atria in skolbespisningspersonal från kommunens alla förskolor och skolor för att diskutera matsvinn. Anders Sjöbeck från Atria Sweden var också där för att bjuda på mat med klimatsmarta ingredienser och visa hur de kan användas för att skapa läckra rätter.

En tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage. Det finns många anledningar till varför det är viktigt att sluta kasta mat i onödan. Bland annat för miljöns skull, för att maten ska göra nytta samt för att undvika att slösa med begränsade resurser (källa: livsmedelsverket.se)

I Åstorps kommun arbetar vi aktivt med att minska matsvinnet i våra förskolor och skolor. Under femte maj samlades därför berörd personal för att diskutera matsvinn med mera. Under förmiddagen presenterades statistik på hur mycket mat som respektive skola slängt under 2022 och under första kvartalet 2023. Här vävdes diskussioner kring rutiner in, bland annat kring rapportering och vägning av matsvinn.

Miljökontoret gav matnyttiga tips

Miljökontoret kom också med tips på hur rester kan återanvändas till nya rätter, hur de kan tänka mer klimatsmart med råvarorna och hur de tips för att få maten att hålla längre och hållas fräsch och säker att äta. De främsta tipsen från Miljökontoret var:

  • Mat som förvaras vid 4°C istället för 8°C håller nästan dubbelt så länge.
  • Tina upp mat långsamt i kylen.
  • Nedkylning av överbliven mat i kallt vattenbad, ska ner till minst 8°C inom 6 h. Viktigt att temperera och att det dokumenteras i egenkontrollen.
  • Även viktigt att märka maten med innehåll/allergener och datum.
  • Vid uppvärmning att mat så måste den upp i minst 72°C och det ska dokumenteras i egenkontrollen.
Skolbespisningspersonal som lyssnar på NSR och Miljökontoret som presenterar

Rågenskolans och Tingdalskolan/Björnås kökspersonal berättade även hur de aktivt arbetar med att minska matsvinn.

Representant från Atria Sweden förberedde klimatsmarta rätter

Anders Sjöbeck från Atria Sweden stod under förmiddagen i Rågenskolans kök och förberedde tre olika rätter – kycklingkebab i rulle, ungersk kycklingkorvsgryta med närproducerad kyckling från Sölvesborg och ärtfalafel som sedan serverades till personalen. Syftet var att visa hur deras produkter kan användas på nya innovativa sätt.

Ungers gryta med kycklingkorv.
Anders Sjöbeck från Atria hackar lök.

Om Atria Sweden

Atria förser många svenska storkök med kött och chark, delikatesser, vegetariskt och måltidslösningar. Sortimentet består av flera välkända varumärken som exempelvis Lithells, Lönneberga, Ridderheims och TZAY.

Anders förbereder kycklingkebabrullar

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-05-12

Kontakt