Haganässkolans fjärdeklassare vinnare i Civilförsvarets och MSB:s tävling ”När allt blev tyst och mörkt”

Elev använder stormkök utomhus

Tävlingen ”När allt blev tyst och mörkt…” anordnas varje år för årskurs 4 i hela Sverige. Tävlingen går ut på att resonera om hur man som barn kan förbereda sig och hantera situationer om till exempel elen skulle brytas eller vattnet i kranen skulle försvinna – stort grattis säger vi till Haganässkolan som i år kammade hem första pris!

Elevernas uppgift var att diskutera och resonera kring olika situationer som kan uppstå i samhället och påverka många människor eller störa det normala samhällsfunktionerna. Det kunde inkludera områden som el- och vattenförsörjning, hälsa, större olyckor, skogsbränder eller översvämningar. Barnen uppmanades också att gestalta hur man kan förbereda sig eller hantera dessa svåra situationer på bästa sätt. Gestaltningen var valfri och kunde vara i form av en pjäs, film, berättelse, ritning eller collage. Haganässkolans vinnande bidrag var en kokbok – ”kriskokarna”.

Första pris var en lägervistelse från lunch till lunch med mat, övernattning, transport och aktiviteter. Under förra veckan fick Haganässkolan den glädjande nyheten att de vunnit årets tävling.

– Våra fyror är så stolta och de har arbetat helt otroligt engagerat med detta, säger Sabina Kirschner, mentor i klass 4a på Haganässkolan och fortsätter:

– Vi har arbetat med naturen mycket i årskurs 4. Bland annat har vi varit två heldagar i skogen samt varit ute flera gånger och exempelvis lagat mat i stormkök. "Kriskokarna" som vi vann med är skriven av barn för barn med temat matlagning utan el. Vi har arbetat ämnesövergripande och många lärare har varit delaktiga i detta arbete, däribland Maria Pålsson som är mentor för 4b. Jag vill också passa på att tillägga att vi vann ett hederspris i Naturskyddsföreningens tävling "Gilla naturen" förra terminen, så vi är riktigt stolta över våra elever, säger Sabina.

Grattis och bra jobbat Haganässkolan!

Se resultatet från årets tävling här:

Vinnarna i utmaningen för fjärdeklassare – civil.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-05-17

Kontakt