Fototävlingen "Med kärlek till vatten" är i mål och vinnare har utsetts!

Bild på Rönne å av Annelie Wremby

En av de sex vinnande fotografierna. Fotograf: Annelie Wremby. Plats: Eslöv. "Sommardag vid Rönneås utlopp mot Ringsjön." (Bild 115)

Mer än 150 fantastiska fotografier skickades in till Fototävlingen "Med kärlek till vatten" som anordnades som en del av Leaderprojektet som pågår i Rönne å och Ringsjön.

Deltagarna hade möjligheten att utforska sitt kreativa uttryck inom temat "Med kärlek till vatten" och visa sin kärlek till vattnet i naturen. Bilderna som skickats in har spännt över olika motiv och platser i de sex kommuner som finns längs Rönne å och vid Ringsjön, Eslöv, Hörby, Höör, Klippan, Åstorp och Ängelholm. Samtliga kommuner ingår i projektet Destination Rönne å och Ringsjön.

En erfaren jury bestående av naturfotograf Stina Deurell, Curt Leidig och Dorte Bech Pedersen från naturfotoföreningen BioFoto Sverige, samt Gert Hellström och Annie Carlsson från Eslövs Fotoklubb, har noggrant granskat bidragen och valt ut de 20 mest imponerande bilderna. Dessa bilder kommer att visas på utställningar som äger rum samtidigt i alla medverkande kommuner under hösten 2023.

– Det är alltid en utmaning att bedöma bilderna i en fototävling. Bilderna ska naturligtvis följa temat, men motivet behöver ju också väcka ett intresse hos betraktaren, och kanske ge denne något att fundera på, eller förmedla en speciell känsla som fotografen hade när bilden togs. Sedan är ju även bildens tekniska kvalitet en parameter i bedömningen, säger Curt Leidig, en av jurymedlemmarna.

Här är de sex vinnande bidragen utan inbördes ordning

vattendrag över stenar

Fotograf: Jenny Hansson Plats: Eslöv. "Fotograferat i Stockamöllan vid Rönneå. Trolskt med vattendrag." (Bild 67)

Stockamöllan i Eslöv

Fotograf Lena Björklund. Plats: Eslöv. "Stockamöllan i maj". (Bild 83)

Ung man klättrar på trädgren för att hoppa ner i vattnet i solnedgång

Fotograf: Niklas Ramberg. Plats: Hörby. "Kvällsdopp vid Fulltofta strand en riktigt varm och härlig sommarkväll." (Bild 115)

Grönt vatten i Ängelholm

Fotograf: Peter Posselwhite. Plats: Ängelholm. (Bild 121)

Vatten och skog i Klippan

Fotograf: Petra Borgcrantz. Plats: Klippan. "En av mina hemliga platser ligger på promenadavstånd hemifrån, här lyssnar jag på kungsfiskaren och ser uttern fånga sin middag, och på vintern kan jag nästan helt torrskodd smyga på samma stigar som andra djur har gjort sedan tusentals år." (Bild 123)

Vatten och grönska samt blå himmel med vita moln som avpseglas i vattnet

Fotograf: Annelie Wremby. Plats: Eslöv. "Sommardag vid Rönneås utlopp mot Ringsjön." (Bild 115)

De 20 bästa bilderna ställs ut i höst - bland annat på Arena Åstorp

Utställningarna "Med kärlek till vatten" kommer att öppna på fredagen den 15 september och pågå i 6-8 veckor. De kommer att vara tillgängliga för allmänheten på följande platser:

  • Ängelholm – Ählm Market
  • Klippan – Biblioteket Atrium
  • Åstorp – Åstorp Arena
  • Höör – Medborgarkontoret foajé
  • Eslöv – Biblioteket
  • Hörby – Biblioteket

I samband med utställningarna kommer varje kommun att erbjuda vernissage-evenemang med spännande aktiviteter samt föreläsningar och workshops om natur, foto, allemansrätt och hållbarhet.

Tävlingen är finansierad av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Familjen Helsingborg och de medverkande kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Klippan, Åstorp och Ängelholm.

Tack alla deltagare och jurymedlemmar för deras engagemang och bidrag till denna fantastiska fototävling.

För mer information och för att se ett urval av tävlingsbidragen, besök galleriet

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-07-04

Kontakt