Ökad spridning av desinformation mot Sverige

Bild

Torsdagen den 18 augusti tog Säkerhetspolisen beslutet att höja terrorhotnivån från nivå 3 (förhöjt hot) till nivå 4 (högt hot) på en femgradig skala. Myndigheten för psykologiskt försvar uppmanar allmänheten att vara uppmärksam på falsk och vilseledande information som florerar just nu, främst i sociala medier.

Den senaste tidens bränningar av heliga skrifter och ett försvårat säkerhetspolitiskt läge har bidragit till att spridningen av desinformation har ökat i samhället. Det sprids bland annat påståenden om att Sverige utnyttjar yttrandefriheten för att angripa islam och att Sverige skulle ha en fientlig inställning mot islam. Mot bakgrund av den senaste tidens bränningar finns det de som drar nytta av detta och sprider desinformation för att på så vis skapa rädsla och instabilitet i vårt samhälle.

Hur påverkar detta Åstorps kommun?

Kommunens kris- och säkerhetssamordnare följer noggrant utvecklingen och har täta dialoger med polisen och andra myndigheter.

– För oss som arbetar inom offentlig verksamhet är det viktigt att vi alltid hänvisar till bekräftad och korrekt information. I vår egen organisation finns både kris- och säkerhetssamordnare och kriskommunikatörer som kan vara behjälpliga med frågor kopplade till säkerhetsläget för att säkerställa att den information vi lämnar är korrekt, säger kommunens kris- och säkerhetssamordnare Michelle Svensson.

Vad ska du som privatperson tänka på?

Tänk på att vara vaksam mot ryktesspridning och desinformation, ta del av bekräftad information från myndigheter och var källkritisk innan man delar information på sociala medier är enkla råd som kan hjälpa till att skydda vårt samhälle mot hot.

Frågor som är viktiga att ställa sig själv när man tar del av information:

  • Är uppgifterna korrekta, är det här rimligt?
  • Går detta att verifiera mot andra källor?
  • Vem är avsändaren och är avsändaren trovärdig?
  • Hur gammal är informationen, bilden eller filmen som sprids? Är den fortfarande relevant eller återvänder man gamla uppgifter?
  • Varför sprids uppgifterna? Är det någon som tjänar på att du delar informationen vidare?

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-08-28

Kontakt