Hur bra klarar du en kris?

Bild

MSB/Fotograf: Michael Fredman

Beredskapsveckan pågår och många lär sig mer om hur de ska agera vid kris. Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.

Hos MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns många tips för hur du kan planera och förbereda dig för en eventuell kris.

Elever på Haganässkolan inspirerar

Om krisen kommer och vi får elbrist eller ett längre strömavbrott kan det bli problem med matleverans till butikerna. Efter bara ett par dagar blir det tomt på hyllorna. Därför är det bra att ha mat hemma, så att du klarar dig en vecka utan att behöva handla.

Eftersom kylskåpet slutat fungera börjar maten där inne bli dålig. Färskvarorna är slut och allt som återstår är torrvaror. Hur länge klarar du dig på maten du har hemma? Under våren var detta frågor som elever i årskurs 4 (nu årskurs 5) på Haganässkolan funderade över när de medverkade i utmaningen ”När allt blev tyst och mörkt”, som anordnas av Civilförsvarsförbundet och MSB. Resultatet blev en kokbok för stormkök och förstapris i tävlingen.

I ”När allt blev tyst och mörkt” ska elever i årskurs 4 resonera kring hur de kan förbereda sig för och hantera en krissituation. Sedan ska eleverna på valfritt sätt gestalta hur de kan klara av den svåra situationen på bästa sätt.

Kokboken som eleverna tog fram heter ”Kriskokarna”. Klassen arbetade flera månader med boken och testlagade flera recept. I boken presenteras bilder på ätbara växter och fem recept.

Priset för blev en lägervistelse med övernattning, mat och övningar.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-09-29

Kontakt