Vill inspirera unga inför framtidens jobbmöjligheter

Bild

I samband med jobbmässan i Arena Åstorp den 14 mars provar vi något nytt och spännande. För att få ytterligare arbetsmarknadskunskap kommer Årskurs 8 på Hyllinge skola bland annat få mingla med företagare innan jobbmässan öppnar för allmänheten.

Åstorp kommun har en hög ungdomsarbetslöshet. I slutet på december 2023 låg den på 14,5% jämfört med 8,3% som är siffran för hela Sverige. Utbildningsnivån i Åstorps kommun är relativt låg och många ungdomar väljer att hoppa av sina gymnasiestudier. Det är en tydlig utmaning i kommunen.

Mingla med företagare

Anna Törnkvist och Linnéa Engnes på Arbetsmarknadsenheten har valt att arbeta tillsammans med Karolina af Kleen som är skol- och arbetslivsutvecklare i en satsning för att öka arbetsmarknadskunskapen hos ungdomar i kommunen.

Som ett första steg besöker Anna och Linnéa 8:e klassarna i Hyllinge skola för att prata om arbetsmarknadskunskap under mars. Anna och Linnea kommer att dela med sig av sina bästa tips och berätta mer för ungdomarna vad som behövs för att få ett jobb.

Under jobbmässan den 14 mars kommer ungdomarna få förtur till att mingla med ca 45 företagare och utställare på mässan. Där får eleverna möjlighet att knyta kontakter med arbetsgivare och få mer kunskap om vilka kriterier som behövs för att kunna få jobb hos just sitt favoritföretag.

Inspiration inför framtiden

Den gemensamma förhoppningen av satsningen är att eleverna ska bli inspirerande till att utbilda sig och fundera på vad de skulle kunna jobba med i framtiden.

- Om satsningen slår väl ut 2024 kommer det att finnas möjlighet till att utöka samarbetet med fler skolor i kommunen. Det som tilltalar oss på arbetsmarknadsenheten i detta samarbete, är att vi får möjlighet att arbeta proaktivt, säger Linnea Engnes som är enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Åstorps kommun.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2024-01-31

Kontakt