Läsande förebilder inspirerar unga i Åstorp

Bild

Läsning och läsförståelse är viktig oavsett vilket yrke du vill jobba med när du blir stor. Så lyder budskapet i kommunens projekt “Läsande förebilder”. Under läsåret har flera olika yrkesroller och idrottsutövare blivit inbjudna till Åstorps kommuns skolor för att läsa för elever i årskurs två och inspirera kring just läsning.

Skolbesöken innebär att elever i årskurs 2 får besök av olika personer med olika yrken. De läser högt ur boken "Luna och superkraften” av Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson. Under besöken i klasserna talar de om vikten av läsning och studier. På detta sätt uppfattar barnen personerna som läsande förebilder.

Spelare från Rögle ger ut böcker.

- Då det finns tydliga kopplingar mellan läsning och ett utvecklat ordförråd men möjligheten att koncentrera sig och ta in instruktioner ser vi det som en viktig bit att uppmuntra till läsning. Oavsett om du ska få instruktioner från din lärare eller din tränare blir det enklare att omsätta det i praktiken samt lära sig av det om du lättare kan fokusera och koncentrera dig. Med andra ord är läsning och grunden till ett stort ordförråd också grunden för framtida utvecklingsmöjligheter säger Daniel Henrysson, Rögle Bk.

Under läsåret har skolan haft besök av Helsingborgs IF, HIF, Rögle BK, Ängelholms FF och Polisen. Yrkesföreträdare berättar också om sitt yrke, eventuella studier och andra jobb. Eleverna får boken ”Luna och superkraften, upptäckten” som en gåva som skickas med eleverna och ett uppdrag, riktat till eleverna och deras vårdnadshavare, i form av en utmaning som avser att bidra till att man läser vidare i boken när man kommer hem.

Robin Streifert, Ängelholms FF, beskriver besöket som väldigt roligt och givande. Han har fått komma tillbaka till sin gamla skola Haganässkolan.

- Att få träffa barnen och se hur de har det idag i den miljön jag själv växte upp. Att kunna läsa som barn är något värdefullt och något man har med sig resten av livet. Han tycker projektet är väldigt viktigt och det spelar ingen roll vad man gör eller har för yrke så är läsningen något vi alla behöver

Som avslutning på läsande förebilder kommer eleverna att få träffa Andrea Femerstrand, illustratör till boken Luna. Detta är ett samarbete med Skapande skola i Åstorp.

Spelare från HIF läser högt ur en bok.

Läsning är en livsviktig kunskap för elevernas skolgång och framtidsval, en demokratisk rättighet. Böckerna finansieras av Stiftelsen Gripen.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2024-02-23

Kontakt