Åstorps kommun arbetar för god munhälsa hela livet

Bild

Den 20 mars är det internationella munhälsodagen då vi uppmärksammar betydelsen av oral hälsa. Vad vi äter och dricker och vår livsstil påverkar munhälsan och hur vi mår i munnen påverkar vår allmänhälsa och vårt välbefinnande.

Åstorps kommun arbetar på flera olika sätt med förebyggande åtgärder och information för att ge kommunens invånare förutsättning att hålla en god munhälsa livet ut.

Till exempel pratar vi på kommunens familjecentraler om vikten av god tandvård samt hur måltider och drycker påverkar tänderna. Vi bjuder också in Folktandvården som kommer till oss för att sprida kunskap om små barns tänder och munhälsa.

Skolsköterskorna följer upp eleverna i kommunens skolor genom regelbundna hälsosamtal. I samtalet ger de råd och pratar om vikten av att borsta tänderna två gånger om dagen. Med de äldre eleverna pratar de också om hur läsk, energidryck och nikotin kan påverka munhälsan negativt.

Munhälsa är också viktigt för de som är äldre och just nu pågår ett arbete med att förbättra munhälsan hos brukare inom särskilt boende och hemvården. Omvårdnadspersonal har fått utbildning i munvård och vi bokar in kostnadsfri munhälsobedömning till brukare som är berättigade till det.

Det är ett långsiktigt och viktigt arbete att behålla en god munhälsa livet ut.

Lär dig mer om munhälsa och få tips

Folktandvården har många tips om du vill läsa mer. På deras instagram har de flera bilder och filmer där de svarar på frågor och ger dig tips för god munhälsa. Följ gärna deras instagram-konto:

Tips för dig som har barn – Rocka munnen

Folktandvården Sverige har tagit fram appen Rocka Munnen, som ska göra det roligt att borsta tänderna för barn. Här kan du läsa mer om den:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2024-03-20

Kontakt