Betydande kulturinsatser hyllades i Perslund på nationaldagen

Bild

Den 6 juni firades Sveriges nationaldag med pompa och ståt i Perslund. Det var även dags för utdelning av både Kulturpris och kulturstipendier till personer som gjort betydande insatser för Åstorps kulturliv.

Vinnare av Åstorps kommuns kulturpris blev Strögårds vävförening. Föreningen har ca 30 aktiva vävare och 60 vävstolar i sina lokaler i Kvidinge.

Motiveringen till Åstorps kommuns kulturpris löd:
”Strögårds vävförening tilldelas Åstorps kommuns kulturpris 2024 för sitt enastående bidrag till bevarandet och utvecklingen av vävkonsten. Föreningen, som är en av landets största vävstugor, bär vidare en stolt tradition som startades redan på 1960-talet. Genom att förena hantverksskicklighet med nytänkande har Strögårds vävförening inte bara bevarat ett viktig kulturarv, utan också förnyat och vitaliserat konsten att väva. Föreningen är en samlingspunkt.”

De som fick ta emot kulturstipendier var Frida Magnusson och Alva Nilsson som båda är aktiva inom kulturskolan. Kulturstipendiet riktas till unga personer som står i början av sin kulturella bana och är avsett att främja den enskildes utveckling inom det kulturella området.

- I Åstorp finns flera aktiva föreningar och näringsidkare som gör mycket fina kulturarrangemang och som vi i Åstorps kommun ofta samverkar med. Inom kommunen jobbar vi mycket med inriktning mot barn och unga så att alla barn kan få del av kulturupplevelser och möjlighet att utöva kultur, säger Jonny Norrby som är verksamhetschef inom kultur och fritid i Åstorps kommun.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2024-06-07

Kontakt