Spår och leder

Åstorps kommun och Söderåsen bjuder på ett flertal spår och slingor i vacker miljö. Många förknippar Söderåsen med vandring och inom kommunen finns flera spår och leder som väntar på att utforskas.

Elljusspår

I Åstorps kommun finns tre motionsspår med belysning, så kallade elljusspår.
Belysningen på elljusspåren är kopplad till ett skymningsrelä och är tänd mellan 06:00 fram tills det blir ljust och tänds igen när det blir mörkt. Kl. 22:00 släcks belysningen för natten.

I vår karta kan du se flera spår och slingor i kommunen.

I Hyllingeskogen finns en 2000 m lång motionsslinga i förhållandevis platt terräng. Adress: Stenkolsgatan, Hyllinge.

I Prästamarken finns en 1200 m lång motionsslinga i förhållandevis platt terräng. Adress: Tommarpsvägen 20, Kvidinge.

I Tingvallaskogen finns en 1800 m lång motionsslinga i förhållandevis kuperad terräng. Adress: Vramsvägen 9, Åstorp.

Vandringsleder

Skåneleden Ås till ås löper från Åstorp vid Söderåsens fot till Brösarp på Österlen i nordöstra Skåne. Här passerar du mäktiga bokskogar och raviner, Söderåsens nationalpark och upplevelserika strövområden i ett böljande landskap.

Skåneleden Ås till ås är uppdelad i 14 etapper. Välj att vandra en sträcka åt gången eller att kombinera flera etapper för att få en längre vandring. Enklare lägerplatser med vindskydd och toalett finns tillgängliga utmed hela leden.

Du hittar lätt till Skåneledens början genom att följa skyltarna från Åstorps station först mot Perslund och därefter mot Tingvalla. I anslutning till Tingvalla finns en serviceplats med duschar och toaletter. Serviceplatsen är öppen året runt mellan klockan 08:00 - 18:00.

Tingvalla strövområde är en startpunkt för motion och fritid vid foten av Söderåsen. Här finns 6 st leder att vandra eller jogga på. Förutom Tingvalla lederna löper Skåneleden Ås til ås går igenom strövområdet. Här bjuds också på grillplatser, vacker natur och fantastiska vyer.

2 km "Elljusslinga"
3,6 km "Promenaden"
3,9 km "Brottets bana"
6,3 km "Rudolfs runda"
6,5 km "Gammelåsen"
9,6 km "Maarundan"

Tingvalla leder , 6.2 MB.

På Hälsans Stig promenerar du tryggt och säkert. Du får motion i din egen takt och så länge du själv vill och klarar av. Hälsans stig finns på över 130 orter i Sverige och bakom konceptet och samordningen står Riksförbundet HjärtLung.

I Åstorp är stigen 5 km lång, och likt alla Hälsans stigar är den tillgänglighetsanpassad så att du som har svårt att gå eller använder rullstol lätt ska kunna gå runt stigen - alltså inga trappor, höga kanter eller större backar. Hela sträckan är belyst och ligger en bit från trafikerade vägar.

Hälsans stig i Åstorp invigdes år 2016.

 

Promenera tryggt på Hälsans Stig

Hälsans Stig är en trygg och promenadvänlig motionsslinga utan given start- eller slutpunkt.

Slingan är oftast mellan 3 och 8 kilometer lång och finns där människor normalt brukar promenera.

På Hälsans Stig är varje kilometer markerad med en kilometerskylt som gör att du kan räkna ut hur långt du har gått. Däremellan sitter det skyltar som pekar åt vilket håll stigen går oavsett i vilken riktning du promenerar.

Eftersom slingan saknar given start eller slutpunkt väljer du själv var du vill börja och hur långt du vill gå. I vissa fall finns även tvärvägar som gör att du kan korta promenaden vid behov.

Hälsans stig anlades för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

Den första Hälsans Stig (Slí na Sláinte – ”stigen till hälsan”) anlades på Irland 1995 av den irländska Hjärtfonden. Tanken var att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Idag finns Hälsans Stig i drygt tio länder i Europa och Nordamerika. I alla dessa länder ser skyltarna likadana ut.

De tre blå strecken står för hälsan, solen och livskraften.

Kvidingeprofilen är en sex kilometer lång led med omväxlande natur och kulturupplevelser som visar på den historiska roll som Kvidinge spelat i Skåne och Åstorps kommun.

Kvidingeprofilen är ett samarbete mellan Kvidinge hembygdsförening, Kvidinge skytteförening, Kvidinge scoutkår och Åstorps kommun med ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Gripen.
Kvidingeprofilen invigdes år 2016 och hålls i ordning av föreningarna.

Leden har två målpunkter om du väljer att påbörja vandringen vid Kvidinge scoutstuga - en av dem är Tomarps kungsgård, och den andra punkten är Tomarps ene.

Tomarps kungsgård

En levande medeltidborg (den äldsta delen är från tidigt 1200-tal) med spännande historia i varje vrå, ett trevligt slottscafe på borggården och inne i de vackra rummen, krukmakerimuseum, husar-bibliotek, två konstgallerier samt en slottsbutik med vackra saker. Sommartid finns det mycket för barn och unga att uppleva, bland annat medeltida bågskytte och "arkeologiska utgrävningar".

Tomarps ene

Tomarps ene är ett naturskönt område med vackra ekar som täcker backarna och genomkorsas av Rönneå och kanotleden. Fiskekort till Rönneå köps på Matöppet i Kvidinge.

Paddling

Den slingrande Rönne å är en populär paddlingsdestination som erbjuder en kombination av lugna vatten och livligare delar. Omgivningarna är vackra och varierande, från öppna jordbrukslandskap till tät, frodig grönska som nästan påminner om mangrove-träsk. Leden är enkelriktad i den meningen att du bara kan paddla medströms, men med buss eller taxi kan du efter avslutad tur enkelt komma tillbaka till din utgångspunkt.

Allt du behöver göra är att följa ån, så det är omöjligt att tappa bort sig här, något som gör Rönne å till en väldigt säker och familjevänlig plats att paddla på. Kanotleden är uppdelad i olika sektioner beroende på om du vill att utflykten ska vara i bara en eller i flera dagar.

I anslutning till Tomarps Ene i Kvidinge finns en övernattningsplats med vindskydd.

Cykelleder

Allemansrätten

Tänk på att ha hänsyn till allemansrätten när du är ute i skog och mark.

Varning för giftiga svampar

Ska du plocka svamp? läs på innan så att du inte plockar giftiga svampar.

Senast ändrad • 2024-11-18

Kontakt