Turism

Välkommen till Åstorps kommun och Söderåsen. Här möts du av vacker natur, lokalproducerad mat, kultur, aktiviteter och mycket mer.

Åstorps kommun är tillsammans med de tre kommunerna Bjuv, Klippan och Svalöv en del av Söderåsen. Söderåsen bjuder på en mängd upplevelser som alla är samlade på Söderåsens hemsida.

Infopoints

En InfoPoint är en enklare form av turistinformation och du hittar dessa på besöksmål, boenden och butiker. Välkommen att bli inspirerad. För att göra turistinformationen så tillgänglig som möjligt så arbetar Åstorp kommun genom Söderåsen med InfoPoints.

På en InfoPoint kan du få personlig turistinformation av personal som känner till närområdet. Där kan du även hämta material så som kartor och broschyrer.

Infopoints i Åstorps kommun

  • Lydinge Resort, Lydingevägen 1, 265 75 Hyllinge
  • Medborgarkontoret: Storgatan 7, 265 80 Åstorp
  • Tommarps Kungsgård, Tommarpsvägen 180, 265 72 Kvidinge
  • Arena Åstorp, Trädgårdsgatan 63 B, 265 36 Åstorp

Besöksmål i Åstorp

Det finns mycket att uppleva i Åstorp. Nedan presenteras några av kommunens besöksmål.

På en yta av 3200 kvadratmeter har Åstorps Turistförening tillsammans med olika partners skapat ett område där inspiration och människor skall trivas och utvecklas.

Adress: Odengatan, 265 32 Åstorp

För information om Arboretum besök Åstorps turistförening

Ett av Sveriges äldsta bevarade fattighus med ursprunglig inredning. En del av byggnaden från 1729 används som museum.

Adress: Norra Kyrkogatan, 265 71 Kvidinge

Museet är inte bemannat. För mer information om öppettider besök Kvidinge Sockens Hembygdsförening.


På Kulturhuset Björnen hålls arrangemang av många olika slag för alla åldrar och intressen. I Kulturhuset är bland annat Åstorps Riksteaterförening och Åstorps Musikkår aktiva. På Kulturhuset Björnen håller ofta Åstorps kommun större möten och samlingar.

Adress: Trädgårdsgatan 1, 265 33 Åstorp

I Nyvång hittar du Nyvångshögen och Nyvångs gruvmuseum.

Nyvångshögen är en slagghög som finns kvar vid det gamla gruvområdet. Här bröts stenkol mellan 1907 till 1966, vilket högen vitnar om. Höganäsbolaget drev gruvan och uppförde bostäder. Maskinhuset Schakt Carl Cervin är idag den plats där Nyvångs Gruvmuseum är inrymt. Nyvångs Gruvmuseum speglar betydelsen av stenkolsindustrin i Åstorp.

Museumet erbjuder guidade visningar.

Adress: Gruvgatan, 265 50 Nyvång

Perslund är ett inbjudande område i Åstorp med stora grönområden. Här finner du en inhägnad lekplats, ett utegym samt Åstorps hembygdsgård.

I Perslund arrangeras årligen evenemang så som julmarknad och hantverksdagar.  

Adress: Perslund 1, 265 38 Åstorp

Tingvalla är Åstorps öppning in till Söderåsen. Ett område med rik lövskog, branter och orörd natur. I den fuktiga miljön trivs mossor, lavar, ormbunkar och snäckor. Vandringsleden Ås till Ås, en av Skåneledens etapper går förbi här men börjar redan vid Åstorps station. 

En levande medeltidborg (den äldsta delen är från tidigt 1200-tal) med spännande historia i varje vrå, ett trevligt slottscafe på borggården och inne i de vackra rummen, krukmakerimuseum, husar-bibliotek, två konstgallerier samt en slottsbutik med vackra saker. Sommartid finns det mycket för barn och unga att uppleva, bland annat medeltida bågskytte och "arkeologiska utgrävningar".

Adress: Tommarpsvägen 180, 265 72 Kvidinge

Kontakt

Senast ändrad • 2024-01-29

Kontakt