Vaccination mot covid-19

En person får vaccin med en spruta i överarmen

Vaccineringen mot covid-19 pågår löpande under 2021 i den takt som vaccinet levereras. Region Skåne har det övergripande ansvaret för vaccinationerna i länet.

Alla som är över 18 år kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara går först. Vaccinet är gratis för alla.

Vaccination pågår

  • I mitten av maj inleder Region Skåne vaccinationerna för den breda allmänheten som är i åldrarna 18 till 59 år. Först ut blir personer i åldern 50-59 år.
  • Till att börja med kommer personerna att kunna vaccinera sig i Malmö, Kristianstad, Lund, Ängelholm, Arlöv och Klippan. De kan boka tid på vilken som av de orterna.
  • Fler vaccinationsställen kommer öppnas stegvis. Alla 60 platser runt om i hela Skåne kommer vara öppna vecka 23. Var vaccineringen ska ske i Åstorps kommun är under planering.
  • Vaccinationen av personer i andra vaccinationsfaser kommer pågå samtidigt.

Varning för bedrägeriförsök

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177 Vårdguiden. Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis BankID.

Bedragare påstår att de är från 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Alla som är 18 år och äldre kommer att erbjudas vaccin mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. De som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka får vaccin först. Det är följande personer:

  • Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst med omsorgsinsatser.
  • Du som arbetar nära personer som bor på särskilda boende för äldre eller arbetar inom hemtjänsten.
  • Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som har hemtjänst med omsorgsinisatser.

Därefter kommer följande personer att erbjudas vaccination:

  • Du som är 65 år eller äldre.
  • Du som är vuxen och får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.
  • Du som arbetar inom vården eller omsorgen och arbetar nära de som får vård eller omsorg.

Efter det ska övriga personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka erbjudas vaccination. Sedan kommer resten av befolkningen som är 18 år eller äldre att erbjudas vaccination.

På 1177.se kan du få svar på när olika personer får vaccinera sig i Skåne. Tidsplanen är preliminär och kan ändras. Det beror bland annat på hur många doser vaccin som Region Skåne får och när leveranserna av vaccin kommer.

Du får vaccinet med en spruta i överarmen.

För de vacciner som är godkända nu, krävs två vaccinationer med några veckors mellanrum för att ge fullgott skydd. Det varierar hur lång tid det ska vara mellan de två doserna, beroende på vilket vaccin du har fått. Fråga när du vaccinerar dig när du ska ta dos två.

Du har ett visst skydd redan efter första dosen. Efter andra dosen tar det en till två veckor innan du har ett bra skydd mot sjukdomen, beroende på vilket vaccin du har fått.

Du rekommenderas att vaccinera dig även om du har haft covid-19.

De vaccin mot covid-19 som godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner. Stora grupper människor har fått vaccinet och effekterna och biverkningarna har studerats.

Att det har gått snabbt att ta fram vaccin mot sjukdomen beror bland annat på att forskare från många länder har samarbetat. Många länder och företag i hela världen har också satsat stora resurser.

På 1177 kan du lösa mer om säkerheten hos vaccin:
Så fungerar vaccin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om hur vacciner godkänns och vilka vaccin mot covid-19 som används:

Du kan följa vaccinationerna mot covid-19 fördelat på antalet registrerade vaccinerade per kommun via Folkhälsomyndighetens sammanställning eller via Region Skåne.

Staten står för kostanden av vaccin och vaccination. Det är gratis för dig att vaccinera dig mot covid-19.

Kontakt

Senast ändrad • 2021-06-01