Vaccination mot covid-19

Vaccineringen mot covid-19 pågår löpande under 2021. Region Skåne har det övergripande ansvaret för vaccinationerna i länet. Vaccinet är gratis för alla.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla vuxna att ta en tredje vaccindos. Region Skåne kommer arbeta utifrån en särskild prioriteringsordning med fokus på att vaccinera de äldsta först.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Alla som bor i Sverige och som fyller 12 år i år eller är äldre rekommenderas vaccination mot covid-19.

Du får vaccinet med en spruta i överarmen.

För de vacciner som är godkända nu, krävs två vaccinationer med några veckors mellanrum för att ge fullgott skydd. Det varierar hur lång tid det ska vara mellan de två doserna, beroende på vilket vaccin du har fått. Fråga när du vaccinerar dig när du ska ta dos två.

Du har ett visst skydd redan efter första dosen. Efter andra dosen tar det en till två veckor innan du har ett bra skydd mot sjukdomen, beroende på vilket vaccin du har fått.

Du rekommenderas att vaccinera dig även om du har haft covid-19.

De vaccin mot covid-19 som godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner. Stora grupper människor har fått vaccinet och effekterna och biverkningarna har studerats.

Att det har gått snabbt att ta fram vaccin mot sjukdomen beror bland annat på att forskare från många länder har samarbetat. Många länder och företag i hela världen har också satsat stora resurser.

På 1177 kan du lösa mer om säkerheten hos vaccin:
Så fungerar vaccin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om hur vacciner godkänns och vilka vaccin mot covid-19 som används:

Du kan följa vaccinationerna mot covid-19 fördelat på antalet registrerade vaccinerade per kommun via Folkhälsomyndighetens sammanställning eller via Region Skåne.

Staten står för kostanden av vaccin och vaccination. Det är gratis för dig att vaccinera dig mot covid-19.

Kontakt

Senast ändrad • 2022-12-29

Kontakt