Hemester

Är du kvar i Åstorp i sommar? Perfekt, då har vi några hemestertips till dig. Hemester innebär att du semestrar på hemmaplan, ta chansen i sommar och upptäck ditt närområde på nytt!

Hemester har blivit alltmer populärt. Här har vi samlat tips på aktiviteter, platser och sevärdheter i Åstorps kommun.

Vandra på Söderåsen med start vid Tingvalla

Tingvalla är den nordligaste ingången till Söderåsen och en utmärkt start för alla som vill börja utforska skogen. I denna lättillgängliga och trygga miljö kan motionärer, barnfamiljer, åstorpsbor och besökare upptäcka skogens skönhet och dessutom äta och duscha vid den stora parkeringen.

Mer om Tingvalla hittar du nedan:

Fiska, promenera eller cykla mountainbike i Hyllinge

I Hyllinge finns Hyllingedammen där du kan sätta dig och fiska på någon av bryggorna, här frodas både öringar och regnbågslaxar som fiskevårdsföreningen planterat. Du kan också ta en härlig promenad runt dammen i naturskön miljö. I Hyllingeskogen finns även en mountainbikebana för den sportige.

Är du golfintresserad finns Lydinge Resort precis innan du kommer till Hyllingedammen där du kan golfa, äta gott eller sova över.

Ta ett svalkande dopp på Kvidinge Friluftsbad

På Kvidinge Friluftsbad finns en 25-metersbassäng, en barn- och undervisningsbassäng och en plaskdamm för de minsta barnen.Temperaturen i badet är mellan 25 och 26 grader.

På badet finns en kiosk med försäljning av glass, dryck, kaffe och fika. Kiosken är öppen när badet är öppet. Du kan även låna böcker och tidningar från biblioteksvagnen.

Läs mer om Kvidinge friluftsbad nedan.

Njut av naturen i Kalvahagen

Kalvahagen är ett kommunalt naturreservat i Åstorp. Området, som karakteriseras av bokskog och hagmarker, har höga värden både vad gäller natur och rekreation och är en viktig länk mellan Åstorps centrum och Söderåsen. I väster finner man ett område med ängsmark och grov bokskog (Kalvahagsskogen). I den centrala delen breder betesmark ut sig (Kalvahagen och Fårahagen). Längst i söder finns lövskogsbestånd och en mindre damm.

Perslunds hembygdsgård

Perslunds hembygdsgård hittar du i centrala Åstorp. Här finns en vacker vindmölla att beskåda, en lekplats för barnen och stora grönytor. På utvalda söndagar i sommar kan du även gå dit och lyssna på musik.

Sommarprogrammet på Perslund finner du nedan:

Besök Tomarps Kungsgård

Tomarps Kungsgård är Sveriges äldsta bebodda, levande medeltidsborg, en plats med rik historia i fantastiska omgivningar. Här finns café med prisbelönta kakor, goda räksmörgåsar och annat gott. Konstgallerier, slottsbutik och museum. Tomarps Kungsgård är beläget utanför lilla Kvidinge, mellan Klippan och Åstorp i vackra Rönneå-dalen.

Mer om Tomarps Kungsgård på deras hemsida:

Se en film som Rampljus och Familjen Helsingborg gjort om Tomarps Kungsgård:

Njut av naturen kring Makadammen

Makadammen är ett gammalt stenbrott bara några hundra meter från Åstorps centrum. Här krossades tidigare makadam som användes till vägmaterial och förstärkning av järnvägarna. Idag är det ett vidunderligt, unikt naturområde som kommunen planerar att utveckla till ett attraktivt besöksmål. Vandra upp för stigen till vänster om Makadammen och beskåda stenbrottet ovanifrån och njut av naturen däruppe. Väl uppe finns till höger om Makadammen en utsiktsplats med fantastisk utsikt över hela Åstorp.

Nyvångshögen och Nyvångs gruvmuseum

Nyvångshögen reser sig ståtliga 50 meter över slätten och ligger inte helt oväntat i Nyvång. Högen står som en symbol för hela gruvhanteringen i nordvästra Skåne som under drygt hundra år var bygdens största industri. Intill Nyvångshögen har det nyligen anlagts en park. På toppen av Nyvångshögen har du storslagen utsikt ända till Helsingborg.

I Nyvång finns även Nyvångs gruvmuseum. Här kan du ta del av hur arbetet i Sveriges största kolgruva bedrevs samt hur ett helt nytt samhälle byggdes upp för ungefär hundra år sedan.

Läs mer om Nyvångs gruvmuseum nedan.

Nyvangsgruva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips!

Gillar du att vistas i lugnare omgivning? På kartan nedan hittar du information om besökstrycket på olika naturområden i Skåne.

Kontakt

Senast ändrad • 2024-07-02

Kontakt