Jobba som deltidsbrandman

Vill du hjälpa människor där du bor eller arbetar att känna sig trygga i sin vardag? Tycker du att brandmannayrket verkar intressant?

Det går att kombinera ditt ordinarie arbete med att vara brandman. Idag jobbar ungefär 63 personer som deltidsbrandmän på våra tre deltidsstationer i Åstorp, Ljungbyhed och Klippan. Men vi behöver bli fler, både män och kvinnor. Kanske kommer just du att förstärka någon av våra grupper inom kort.

Vad innebär jobbet?

Du som arbetar som räddningspersonal i beredskap (RIB) är i beredskap – hemma eller på jobbet var tredje vecka. Du utrustas med personsökare och när den larmar har du 5 minuter på dig att komma till brandstationen, byta om och vara på väg med ett räddningsfordon till olyckan. Du bor och arbetar inom cirka 5 minuter från en av våra deltidsstationer.

Har du din huvudsysselsättning på någon av våra orter och bor på annan ort, kan det i undantagsfall, finnas möjlighet att bara ha beredskap under dagtid vardagar när du jobbar inom din huvudsysselsättning.

Din ordinarie arbetsgivare ska givetsvis godkänna att du får lämna din arbetsplats vid larm.

Krav

  • Du har god fysisk kondition.
  • B-körkort, C-körkort ska du vara beredd att ta om du inte har det
  • Du bor och arbetar på orten där du vill bli brandman (kan finnas möjlighet att ha endast dagtidsberedskap).
  • Du behöver ingen grundutbildning, det får du av oss.

Så här blir du deltidsbrandman

Om du blir antagen hos oss får du en intern utbildning inledningsvis eller så börjar du direkt på MSB:s räddningsskola där du genomgår GRIB, grundkurs för räddningspersonal i beredskap. Utöver larm/utryckning så övar räddningspersonalen ca 50-60 tim/år.

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Kontakt

Senast ändrad • 2023-07-10

Kontakt