Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete
På den här sidan kan du läsa om hur Åstorps kommun arbetar för att skapa trygghet och förebygga brott. Här beskriver vi hur vi samlar och analyserar information om brottsligheten i kommunen, vilka åtgärder vi planerar, och hur vi samarbetar med Polisen och andra aktörer för att öka tryggheten i offentliga miljöer.
Lagen (2023:196) handlar om hur kommunerna, inklusive Åstorp, arbetar för att förebygga brott och skapa trygghet. Kort sagt betyder det att kommunerna ska basera sina insatser på fakta och undersöka vilka behov som finns för att minska brott. De ska också ta ansvar för att samordna arbetet med att förebygga brott i kommunen. Detta ska göras genom att:
- Genomföra en kartläggning där vi samlar information från olika källor. Denna information kommer att sammanställas till en översikt som visar hur läget ser ut.
- Skapa en lägesbild över brottsligheten i kommunen. Denna översikt ska innehålla en kartläggning av vilka brott som begås, hur många brott det handlar om, och vilka konsekvenser brotten får. Vi ska också samla in annan viktig information som är relevant. Allt detta kommer sedan att analyseras för att få en tydligare bild av situationen.
- En åtgärdsplan kommer att tas fram, som visar vilka insatser kommunen planerar att göra för att förebygga brott.
- Lägesbilden, orsaksanalysen och åtgärdsplanen ska uppdateras minst vartannat år.
Kommunen ska utöver detta ha en samordningsfunktion och ett strategiskt forum för de brottsförebyggande frågorna.
Åtgärdsplanen arbetas fram under 2025 i det lokala BRÅ.
Åstorps kommun och den lokala polisen tecknar samverkansavtal för ökad trygghet och minskad brottslighet i Åstorps kommun. Samverkansavtalet ska stärka samarbetet mellan kommunen och polisen och lägga fokus på trygghet och minskad brottslighet genom att förebygga brott. Medborgarlöftet styr de fokusområden som ska prioriteras under året.
Kommunen har tecknat ett medborgarlöfte tillsammans med den lokala polisen i syfte att stärka samverkan i det långsiktiga arbetet med brottsförebyggande och trygghetsskapande. Medborgarlöftet bygger på de tidigare lokala översikterna som polisen och kommunen tillsammans tog fram innan medborgarlöftet skapades.
För att kunna göra djupare analyser av lägesbilden enligt den nya lagen behövs ett nytt arbetssätt. Därför kommer vi att införa arbetsmetoden EST tillsammans med ett system för att hantera ärenden under 2025.
Effektiv samordning för trygghet, eller EST, är ett sätt att arbeta tillsammans där olika aktörer rapporterar händelser. Detta gör det möjligt att planera och genomföra åtgärder där de behövs. Syftet med EST är att genom ett strukturerat samarbete förbättra det brottsförebyggande arbetet som polis, kommun och andra aktörer gör. Målet är att öka tryggheten i offentliga miljöer genom att minska brott och otrygghet. Det handlar om att agera tidigt, innan eller när problem uppstår.
Polisen genomför årligen en trygghetsmätning tillsammans med kommunen. Resultatet av trygghetsmätningen används för att planera framförallt det bottsförebyggande arbetet och samverkan mellan polis, kommun och andra parter.
Trygghetsvandringar är en del av vårt arbete för att göra Åstorps kommun trygg och säker för alla. Under en trygghetsvandring går vi tillsammans genom olika områden för att se vad som kan förbättras. Vi samlar in synpunkter från invånare och tar fram förslag på åtgärder för att öka tryggheten.
Det lokala brottsförebyggande rådet bestämmer när och var trygghetsvandringar ska genomföras.
Syftet med trygghetsvandringar:
- Ge invånare en chans att påverka och vara delaktiga i trygghetsarbetet.
- Upptäcka och prioritera områden där tryggheten kan förbättras.
- Föreslå konkreta åtgärder för att minska otrygghet och brott.
- Sprida kunskap om kommunens arbete för att skapa en tryggare miljö.
Så går en trygghetsvandring till:
- Vi kartlägger områden där tryggheten behöver förbättras.
- Vi bjuder in berörda parter, till exempel boende, polis och kommunanställda.
- Vi uppmanar invånare att lämna synpunkter.
- Vi genomför trygghetsvandringen.
- Vi dokumenterar vad vi ser och upplever under vandringen.
- Vi sammanfattar resultatet och tar fram förslag på åtgärder.
- Vi skapar en åtgärdsplan med ansvariga för genomförandet.
- Vi informerar om åtgärdsplanen och arbetet framåt.
Åstorp centrum den 17 april 2024