Konsthallen

Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.
Konsthallen ska öka intresset för och kunskapen om konst och konstnärliga uttryck.

Varje år visar vi ett mindre antal utställningar med både lokala och andra konstnärer. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.

Genom en långsiktig och processinriktad verksamhet ska konsthallen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället, och en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken.

Kalle Brolin - Jag är utan titel

Utställningen pågår mellan 18 februari och 29 april
Vernissage 18 februari kl. 10-13

Kalle Brolin har i många år arbetat med en serie konstverk om Skånes sockerbruk och kolgruvor. I videokonstverk och performances tittar han på hur landskapet påverkats av dessa två industrier - både det yttre landskapet (det vi ser omkring oss), och det inre landskapet (det vi tänker och känner).
För några år sedan gjorde Kalle Brolin en film om den stora slagghögen vid kolgruvan i Nyvång, och försökte utnämna högen till en skulptur. I utställningen på konsthallen i Åstorp visar han helt nya verk om samma slagghög.

På konsthallen visas en videoinstallation. Det är en bild med olika delar, som spelas upp på flera olika skärmar i rummet. Längst in finns en landskapsbild, filmad med drönare. Den är så bred att den sträcker sig över två skärmar. Det är svårt att få plats med hela slagghögen i en bild, det är svårt att omfamna den i dess helhet. Den tornar upp sig över byn Nyvång som ett berg eller en vulkan. I installationen finns också en film med bilder av högen. I denna film ställer människor filosofiska frågor om sina liv till en artificiell intelligens, en bildgenererande AI, som svarar dem alla genom att göra olika bilder av slagghögen i Nyvång. Bilderna är lite skeva och lite fel, och det är svårt att förstå vad de betyder, riktigt svårt att förstå dem som svar på människornas frågor. Slagghögen framställs i dessa bilder som en högre makt, som styr över byn och de som bor där.

Under utställningsperioden kommer skolbarn från Åstorps kommun att göra och visa sina egna bilder, med frågor och svar som kretsar kring slagghögen. Dessa bilder sätts upp i konsthallen efter hand, och ingår i utställningen.

Om Kalle Brolin:

Konstnären Kalle Brolin är uppväxt i Ängelholm i nordvästra Skåne. Han är utbildad vid bl.a. konstskolan i Munka Ljungby, konsthögskolan i Umeå, och konsthögskolan Valand i Göteborg. Kalle Brolin har levt och arbetat som konstnär i bl.a. Berlin, London, Buenos Aires, Istanbul, Tallinn, Köpenhamn mfl. städer. Numera bor och arbetar han i Malmö. Förutom att göra och ställa ut sin egen konst i olika länder har Kalle Brolin också skrivit konst- och kulturkritik för en rad tidningar och böcker, undervisat vid en rad konstskolor, medverkat i en rad forskningsprojekt, samt producerat utställningar med andra konstnärers verk. Han är en av grundarna till den solcellsdrivna socialistiska utomhusbion Sunshine Socialist Cinema, som visat och diskuterat konstvideo från hela världen. Kalle Brolin är en av lärarna vid konstskolan i Munka Ljungby.

Mer om Kalle Brolins konst finns på https://kallebrolin.org Länk till annan webbplats.

Guidade konstvisningar

Nu startar konstverksamheten upp guidade visningar av sina utställningar.

Datum för visning av Jag är utan titel

27 februari kl. 13:00 - Konstseniorerna (65+)

Gruppbesök i konsthallen

Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.

OBS!
Tänk på att fortsatt hålla avstånd till övriga besökare när du besöker konsthallen och Åstorps bibliotek och att stanna hemma om du känner dig sjuk.

Konsthallens öppettider

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida, se länk nedan.

Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Tänk på att visa extra distans och hänsyn i dessa tider! Åstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Senast ändrad • 2023-01-27

Kontakt