Konsthallen

Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.
Konsthallen ska öka intresset för och kunskapen om konst och konstnärliga uttryck.

Varje år visar vi ett mindre antal utställningar med både lokala och andra konstnärer. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.

Genom en långsiktig och processinriktad verksamhet ska konsthallen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället, och en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken.

Gruppbesök i konsthallen

Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.

OBS!
På grund av COVID-19 hålls för närvarande inga vernissager. Du är välkommen att besöka utställningen under bibliotekets ordinarie öppettider, som du hittar på bibliotekfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk på att hålla avstånd till övriga besökare när du besöker konsthallen och Åstorps bibliotek.

Agneta Göthesson - Plastic operation

5 november 2020 - 1 januari 2021


I utställningen Plastic operation med konstnären Agneta Göthesson fylls hela utställningsrummet med plastpåsar. En skimrande symfoni av opakt färgade påsar i varierande kulörer – till transparanta, tunna och skira påsar som man använder till frukt och bröd.Göthesson har sparat och lagrat, till och med köpt in då hon varit på resor. Små som stora, med handtag eller utan: hennes samling av plastpåsar bildar såväl ett arkiv över vardagens vanemässighet – som över människan i rörelse, vår fantastiska uppfinnesrikedom och överlevnadsförmåga, vilken också ligger till grund för vår världsomfattande miljökris.

---

Jag samlar i lådor och förvarar. Tar fram och sorterar upp dem i färger. Påsar som är tunna, platta oansenliga vardagliga ting som oftast förbrukas och slängs bort. Av detta material bygger jag former i rummet. Limmar upp dem på väggar eller placerar dem direkt på golvet, vid minsta vindpust flyger former iväg. Dessa vardagliga oansenliga påsar blir till monumentala verk.
När jag bygger upp runda former av soppåsar på väggarna blir det som kugghjul som hakar i varandra. En rörelse bildas i rummet, hjulen snurrar på, som den globala ekonomin, som livets hjul, som tiden, som plastens erövring av vår planet i min tid.

Jag ramar in och konstruerar lådor som jag fyller med påsar. Det blir ett slags landskapsmåleri. Jag flyttar, knycklar ihop, drar ut för att få fram en bild. Under arbetet jobbar jag från baksidan och fyller på med påsar, sedan måste jag vända på ramen/boxen för att se hur det fungerar på framsidan. Det blir som ett omvänt måleri med en gammal teknik som kallas Verre églomisé efter en fransk dekoratör, Jean-Baptiste Glomy, från 1700-talet. I Tyskland känt som Hinterglasmalerei. Så håller jag på tills jag hittar fram till det uttrycket jag finner intressant.

Plastpåsar och plast var ett framtidens material, lösningen på så mycket under min uppväxt. De står för oljans era och framtidstro. Det blev ett ting som slängdes efter minimal användning, det fanns ju alltid nya.
Till varje vara man handlade fick man en påse. Tills nu, när världens alla hörn är täckta av plast. Den sjunker och täcker havets botten, mängder förbränns. Den finns i jorden vi odlar och i luften vi andas. Alla dessa små partiklar.
– Agneta Göthesson

---
Agneta Göthesson (f. 1962) är konstnär och baserad i Laholm, Halland. Hon är utbildad på Kunstakademiet i Trondheim och på Konstfack/skulptur i Stockholm. Göthesson är även linjeledare för Hallands konstskola i Halmstad. I sin konstnärliga praktik arbetar Agneta Göthesson såväl med installation, objekt som med performance. För Åstorps konsthall skapar hon en platsspecifik installation samt objekt.
---
Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider.
Se alternativa öppettider på bibliotekets hemsida, bibliotekfh.se.
Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Konsthallens öppettider

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida, se länk nedan.

Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Senast ändrad • 2020-10-26