På spaning efter Scanie

Våren 2021 gästades Åstorps kommun av konstnärerna Frida Peterson och Ingela Ihrman. De var inbjudna som en del i projektet På spaning efter Scanie, att med konstnärlig utgångspunkt utforska kommunen som spelplats. I januari 2022 kommer vi få uppleva deras gemensamma utställning med grund i det de upplevde under sin vistelse i Åstorps konsthall.

Mellan den 6 april – 3 maj 2021 välkomnade Åstorps kommun konstnärerna Ingela Ihrman och Frida Peterson för en månads residens i kommunen. Under deras vistelse utforskade och arbetade konstnärerna öppet med kommunen som spelplats. De besökte och arbetade tillsammans med olika verksamheter, medborgare och lokala aktörer. Konstnärerna var även en del av Åstorps kommuns valborgsfirande.

Residenset i Åstorps kommun kommer att följas upp av en gemensam utställning 2022 och ett konstnärssamtal i Åstorps konsthall, där konstnärerna själva får berätta om sin konst/utställning och om sina upplevelser av att vara på residens i Åstorps kommun.

Residenset och utställningen är en del i nätverket Den platta jorden – nätverk för konstnärligt utforskande av Skånes projekt: På spaning efter Scanie. Det är ett nybildat nätverk för konstnärlig forskning i Skåne.

Åstorps kommun bjudit in konstnärerna Ingela Ihrman och Frida Peterson eftersom vi tror att de kan ge Åstorps kommun och dess invånare ett nytt och intressant perspektiv på sig själva i sin hembygd. Vi fascineras av konstnärsduons lekfulla sätt att belysa den stora världen genom den lilla. Konstnärsduon kanaliserar detta genom att på ett spännande sätt arbeta i ett gränsland där de sammanfogar olika perspektiv, tekniker och material till ett sammanhang – en berättelse.

Projektet stöds av Region Skåne.

Bilden visar konstnärerna Ingela Ihrman och Frida Peterson framför Kulturhuset Björnen, där de har sin studio under residenset. Båda är ljusa och Ingela har kort, brunt hår och Frida axellångt brunt hår. Ingela har en mörkröd kofta över en mörkbrun tröja och Frida har blåa hängselbyxor i jeans över en mörkgrön, långarmad tröja.

Konstnärerna Ingela Ihrman (vänster) och Frida Peterson framför Kulturhuset Björnen, där de har sin studio under residenset. Foto: Åstorps kommun

OM KONSTNÄRERNA

Bilden visar vad som ser ut att vara en stor hög av tjockt, grönt sjögräs gjort i tyg. Ur sjögräset sticker två ljusa händer ut som grabbar tag i sjögrässtråna. Det är konstnären, Ingela som står täckt i sitt verk.

Ingela Ihrmans konstverk ”Great Seaweed Day”, foto: Marte Edvarda Tidslevold

Ingela Ihrman (f 1985) är verksam i Sverige och internationellt med utställningar, uppdrag och projekt i och
utanför befintliga konstrum. Hon har en MFA från Konstfack och bor och sedan 2014 i Malmö. Ingela arbetar med
performance, installation, skulptur, konstnärligt skrivande och samarbetsprojekt inom dans- och teater.

Starka känslor i vardagen,det svåra och underbara med relationer och en kärleksfull blick vänd mot det vi kallar
för Naturen löper igenom hennes konstnärskap. Hon iscensätter situationer för att undersökavad det innebär att vara människa, konstnär eller vid liv, ofta med hjälp av egentillverkade växt- och djurkostymer.

Bilden visar en skulptur av leksaken Furby med stora ögon och öron, näbb och lurvig kropp (nu skulpterad i trä). Furbyn står på en piedestal i trä framför en liten ryamatta som avbildar ett rum i tegel, röda tegelväggar och grå block i taket och gulgrönt golv. Rummet påminner om en scen i ett tv-spel från 90-talet.

Frida Petersons konstverk ”Furby original”, foto: Amanda Nilsson

Frida Peterson (f 1992) är verksam i Sverige och bor och arbetar i Malmö. Hon arbetar med bilder, installation och skulptur och har en BFA från Konstfack med textil inriktning.

Frida zoomar gärna in på och lyfter små detaljer i sitt arbete för att med hjälp av det lilla förstå sig på det stora i livet. Ofta tar hennes konstnärliga arbeten avstamp från en fysisk plats från vilken hon rör frågor som handlar om rötter, arv och tillhörighet. Hon vurmar för och leker i sitt konstnärskap med materialmöten och hantverksmässiga tekniker.

 

Den platta jorden – nätverk för konstnärligt utforskande av Skåne och På spaning efter Scanie sker med stöd från Kulturrådet och Region Skåne.


Senast ändrad • 2023-07-10

Kontakt