Missbruk och beroende
Det finns hjälp för dig som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Tillsammans utformar vi den hjälp du behöver.
Du som är över 15 år kan själv ansöka om olika former av stöd. Om du inte fyllt 18 år kommer socialtjänsten dock behöva informera dina vårdnadshavare.
- Servicesamtal
- Behandling genom Åstorps kommuns egen öppenvård. Vi tillhandahåller både individuella samtal och behandling i grupp.
- Stöd till barn och ungdomar som har en anhörig som missbrukar eller har missbrukat.
- Stöd till anhöriga.
- Behandling genom öppenvården för barn- och unga samt unga vuxna.
- Ring socialförvaltningen på telefon 042-641 26. Där får du prata med en mottagningssekreterare och berätta om din situation.
- Du bestämmer själv om du vill ta emot hjälp. Om du vill ha hjälp så startar en socialsekreterare en utredning och därefter påbörjas behandling av öppenvården på kommunen.
- Du kan också välja att anmäla dig till servicesamtal eller motivationssamtal i grupp.
Öppenvården vänder sig till dig som är över 18 år som har problem med alkohol, narkotika, spel och/eller kriminalitet.
Är du orolig för din anhörige och/eller vän är du välkommen att höra av dig.
Även personer som är, eller har varit, anhöriga till någon med dessa problem kan få stöd av oss.
Vi erbjuder bland annat de metoder som Socialstyrelsen rekommenderar i sina nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende såsom MET (Motivational Enhancement Therapy), HAP (Haschavväningsprogram), A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach), CRA (Community Reinforcement Approach), 12-steg, KBT (Kognitiv beteende terapi), ÅP (Återfallsprevention), SBNT (Social behaviour network therapy) och KSL (Kriminalitet som livsstil).
Förhållningssätt i alla metoder genomsyras av MI (Motiverande samtal) samt det salutogena perspektivet.
Individuell behandling
Behandling i grupp passar inte alla människor. Öppenvården erbjuder därför också individuella behandlingssamtal. Tillsammans med dig påbörjar vi ett förändringsarbete mot nykterhet och drog- och/eller spelfrihet samt ett liv fritt från kriminalitet. Vi hjälper till att förändra invanda beteenden, attityder och värderingar samt ger kunskap om beroende.
Behandlingsgrupp
Behandling i grupp erbjuds idag tre halvdagar per vecka. Behandlingen genomsyras av rekommenderade metoder för missbruksvård, framförallt metoderna 12-steg och KBT. Vid behov erbjuds gruppdeltagarna parallellt individuella samtal. Gruppdeltagande kan erbjudas biståndslöst.
Öppenvården i Åstorp erbjuder servicesamtal för dig som har ett riskbruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, andra droger eller spel om pengar.
Du kan få upp till tio rådgivande och vägledande samtal utan att vi gör en utredning. Samtalen är kostnadsfria, sker under tystnadsplikt, registreras och journalförs inte.
Vi omfattas av anmälningsskyldigheten, vilket innebär att vi är skyldiga att anmäla om vi får kännedom om eller misstanke av ett barn eller vuxen som far illa.
Anmäl dig via forumläret eller ring oss på 042-644 20.
Hög konsumtion eller missbruk av alkohol, narkotikaklassade preparat och/eller spel och kriminalitet påverkar hela familjer eller andra närstående, både vuxna och barn. Att leva nära någon som har ett missbruk eller beroende innebär att leva i ständig stress och oro. Stöd till barn erbjuds via familjebehandlare. Till vuxna erbjuds individuellt stöd samt finns det även planering för gruppverksamhet.
Som anhörig vuxen erbjuds du 10 biståndslösa samtal med behandlare. Kontakta oss på servicetelefon, helgfri vardag 8.00-17.00.
Telefon: 073-425 40 34
Är du under 15 år kan du också ta kontakt med din kurator eller sköterska på din skola.
En orosanmälan gör du om någon i din närhet har tappat kontrollen på sin relation till alkohol eller droger eller spel om pengar och på egen hand har svårt att bryta eller ta sig ur sitt missbruk. Arbetar du till exempel inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård så har du anmälningsskyldighet.
Är du privatperson anmäler du av omtanke för den anmälan berör, vilket är helt frivilligt. Är du privatperson kan du även vara anonym. I så fall är det viktigt att du inte talar om ditt namn eftersom huvudregeln är att socialsekreteraren ska berätta för den som blivit anmäld vem som gjort anmälan.
Socialtjänsten har en skyldighet att följa upp alla anmälningar, men ur sekretessynpunkt kan vi inte återkoppla vad som hänt och om någon insats blir aktuell. Fortsätter oron är du välkommen att göra en ny anmälan.
E-tjänsten ”Följ ditt ärende” vänder sig till dig som redan har ansökt om insats. Genom e-tjänsten kan du följa ditt ärende, skicka och få meddelande från din handläggare samt ta del av händelser som är kopplade till sin ansökan exempelvis utredningar, insatser och beslut.
Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och du loggar in med Bank-ID via en dator, surfplatta eller smartphone.
Om du har frågor om e-tjänsten är du välkommen att kontakta Kundtjänst 042-640 00.
Kontakt
-
Socialjouren Helsingborg
Besöksadress
Berga alle 25
Postadress
254 52, Helsingborg
På socialjouren i Helsingborg kan du få hjälp vid akuta, sociala problem som inte kan vänta till nästkommande vardag.
Öppettider till socialjouren - helsingborg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Öppenvården
Besöksadress
Storgatan 7
265 34 Åstorp
-
Anhörigstöd
-
Kundtjänst
Besöksadress
Storgatan 7, 265 34 Åstorp
Postadress
Storgatan 7, 265 80 Åstorp
-
Maria Skåne Nordväst
Besöksadress
Bruksgatan 29
Postadress
252 24 Helsingborg
Drop in-tid på måndagar 16:00-19:00.