Konsthallen

Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.

Konsthallen visar årligen ett varierat program med utställningar av nationella och lokala samtidskonstnärer med vitt skilda uttryck och tekniker. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.

Öppettider

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida. Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Guidade konstvisningar

Nu startar konstverksamheten upp guidade visningar av sina utställningar.

Gruppbesök i konsthallen

Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.

Kontakta konstverksamheten på konstkultur@astorp.se för mer information.

Pågående utställningar

Konsthallen

Helena Olsson - Ta hand om

Utställningen pågår mellan 20 januari - 20 april

Vernissage lördag den 20 januari, kl. 11-13.00

Skurmoppar som går att veva, skurmoppar på väggen, skurmoppar som skapar blöta mönster, är vad betraktaren möter i Helena Olssons kommande utställning Ta hand om på Åstorp konsthall.

I Åstorps hembygdsförenings samlingar i Perslund, samsas tusentals bruksföremål och veven återfinns i alla rum. Veven och de handdrivna föremålen blev utgångspunkten för Helena Olsson när hon skulle ta sig an att studera föremålen, och kroppens rörelse i anslutning till dessa; hur rör sig handen när den vevar en handdriven visp? Hur snurrar överkroppen för att kunna veva en stenkvarn? Utställningen Ta hand om gestaltar en koreografi som uppstår när något utförs manuellt, ett ord som innebär att en process utförs för hand med hjälp av redskap men sällan av en maskin.

Helena Olssons utställning är en del av Den Platta Jorden – nätverk för konstnärligt utforskande av Skånes nya projekt Efterskörd/Postharvest, och startade redan hösten 2023 då Olsson blev inbjuden av Åstorps konsthall att utforska Åstorps hembygdsförenings kulturarvssamling i Perslund. Under sin forskningsperiod tog Olsson över Åstorps konsthalls Instagram, och vi fick följa hennes arbete inför stundande utställning, samt två workshops hon höll för SFI-elever och för skolelever från Björnekulla skola i Perslunds hembygdsgård.

Projektet i Åstorp är ett samarbete mellan Åstorps konsthall, Åstorps hembygdsförening, ABF Åstorp och Den platta jorden. Projektet finansierades med hjälp av Region Skåne.

Helena Olsson (född 1982, Ängelholm) bor och verkar i Yngsjö som ligger vid Hanöbukten på den skånska landsbygden. Hon är utbildad på Malmö konsthögskola vid Lunds universitet och arbetar med video, performance och fotografi. Helena hämtar inspiration från scener ur vardagslivet som hon återskapar som scenografier och rekvisita i sina konstverk. I många av hennes verk finns hemmet och familjen närvarande på olika sätt.

Helena Olssons hemsida

Läs mer om Efterskörd/Postharvest och Den platta jorden på konsthallens hemsida, eller här:

Observera att Konsthallen är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider.
Se alternativa öppettider på bibliotekets hemsida.

Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Arena Åstorp

Lie Svennbeck - Mitt GRANNSKAP, nära mig och längs med vägen

Längs med vägen är det samma och mer av samma men ändå inte. Gässen landar. Hundar rastas. Husen passerar. Marken gödslas. I min blick tusen intryck. Det nära omkring, det hemtama är både ro och utmaning. Mitt landskap är bilderna jag bär med mig.

- Lie Svennbeck

 

Lie Svennbeck är väl förankrad i Åstorpsbygden och sedan 10 år även boende i Kvidinge. Hon är skolad i teater, textil, natur och konst, vilket resulterar i måleriobjekt i blandteknik. Lie har många utställningar bakom sig, både jurybedömda, samlings- och separata. Hon deltar också i Konstrundan i Nordvästra Skåne och välkomnar då besökare i sin verkstad.

Utställningen varar till och med den 4 april 2024 och går att se/besöka måndag-fredag kl. 9-14:00. Röda dagar stängt.

OBS! Övriga öppettider varierar beroende på evenemang. Se öppettider på Arena Åstorps hemsida:

Kontakt på Arenan: pierre.nielsen@astorp.se

Lokala projekt

Helena Olsson - Ta hand om

Oktober 2023 - april 2024

Som en del av nätverket Den Platta Jordens nya projekt Efterskörd/Postharvest är konstnären Helena Olsson inbjuden av Åstorps kommun att utforska kulturarvssamlingarna i Perslund. Projektet är finansierat av Region Skåne och genomförs i samarbete med ABF.

Vad kan en mindre kommuns kulturarv säga om oss och vår tid? Kan vi genom konsten hitta nya sätt att belysa och arbeta med historiska platser, kulturarvssamlingar och sprida kunskap? Projektet tar avstamp i Perslund, som är en historisk plats med järnåldersgravfält – som också är platsen där Åstorps hembygdsförening huserar med historiska byggnader, arkiv -och föremålssamlingar.
Helena Olsson kommer att arbeta utifrån bruksföremålen som finns i hembygdsföreningens samling och studera de rörelsemönster som föremålen generar när de används. Genom att rikta fokus på rörelsemönster både i föremålen och med kroppen, vill Helena Olsson undersöka relationen mellan tid och arbete, funktion och automatik.
Projektet består av en forskningsperiod med workshops i Perslund hösten 2023 och en utställningsperiod i Åstorps konsthall under våren 2024.

Helena Olsson (född 1982, Ängelholm) bor och verkar i Yngsjö som ligger vid Hanöbukten på den skånska landsbygden. Hon är utbildad på Malmö konsthögskola vid Lunds universitet och arbetar med video, performance och fotografi. Helena Olsson hämtar inspiration från scener ur vardagslivet som hon återskapar som scenografier i sina konstverk. I många av hennes verk finns hemmet och familjen närvarande på olika sätt; hemmet som fysisk plats och familjelivet som identitetsskapande och normbekräftande. Helena Olssons verk har under de senaste åren visats på Lilith Performance Studio i Malmö, på Malmö Konstmuseum i Malmö, på Trailer Gallery i Umeå, på Makeriet i Malmö, på Sjöbo Konsthall i Sjöbo och på Inter Art Center i Malmö.

 

Projektet Efterskörd/Postharvest

Hur kan vi se med nya ögon på de minnen, kunskaper och erfarenheter som finns i våra arkiv och samlingar? I projektet Efterskörd/Postharvest bearbetas fysiska och immateriella spår som lämnats kvar i det allmänna för att undersöka vilka avtryck som gjorts, och vilka möjligheter till omtolkningar som öppnas upp.

Projektet genomförs inom ramen för Den platta jorden-nätverk för konstnärligt utforskande av Skåne och är en uppföljning av de kunskaper och erfarenheter som genererades med residensprojektet och boken På spaning efter Scanie (2021-22) samt konferensen Gräv där du står! (2022). Projektet pågår under 2023-2024 och presenteras för publiken i form av tre separata men sammanlänkade utställningar på Åstorps konsthall, Malmö Konstmuseum och Ystads konstmuseum.

 

Läs mer!

Konsthallen flyttar ut!

Genom konstverksamhetens och Arena Åstorps gemensamma satsning Konsthallen flyttar ut! ges nu möjligheten för Åstorps kommuns alla lokala kreatörer att ställa ut sina alster på Arena Åstorp.

Senast ändrad • 2024-02-27

Kontakt