Eldningsförbud i Åstorps kommun

I Åstorps kommun är det förbjudet att elda utomhus i skog och mark, undantaget kommunens iordningsställda grillplatser. Med utomhus avses i denna föreskrift skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Stäng meddelande

Konsthallen

Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.
Konsthallen ska öka intresset för och kunskapen om konst och konstnärliga uttryck.

Varje år visar vi ett mindre antal utställningar med både lokala och andra konstnärer. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.

Genom en långsiktig och processinriktad verksamhet ska konsthallen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället, och en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken.

Öppettider

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida. Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Nina Jensen - Genom berg, mot en bortglömd stad

Utställningen pågår mellan 3 juni och 16 augusti
Vernissage 3 juni, klockan 10.00-13.00

Utställningen i Åstorps konsthall utgörs av en serie teckningar som också är fortsättningen i en pågående undersökning av vad som finns över och under ytan - av havet, jorden, huden och medvetandet. Bilderna föreställer ruiner, kolonner av sten, marmor och fossiler. De är mystiska, med delvis dolda eller glömda figurer vars ansikten är slitna eller helt borta. Såväl historien som framtiden verkar avlägsen. Men mellan allt det förstenade spirar gräset, fyllt av hopp och klorofyll.

Nina Jensen är baserad på Ornö i Stockholm och i Malmö. Hennes mångfacetterade konstnärskap omfattar teckning, måleri, skulptur, text och installation. I tidigare utställningar och projekt har Jensen arbetat med tält, miljonprogram, fascistiska monumentalbyggen, visionär arkitektur, halvfärdiga gallerior och hotellkomplex, brinnande ödehus, utopiska framtidsmonument, ruiner och grottor. Jensen har även arbetat med deltagarbaserade projekt och offentlig utsmyckning. Som en del i hennes konstnärskap driver hon FLOCK Plattform och nätverk för deltagarbaserad konst, tillsammans med konstnären Louise Johansson Waite. Nina Jensen är utbildad på Malmö konsthögskola.

Observera att Konsthallen är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider.
Se alternativa öppettider på bibliotekets hemsida.

Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

En person sprayar blå graffiti på en yta. 

Lär dig förstora dina skisser och bli grym på att göra väggmålningar tillsammans med konstnären Mary Toreld.

Ålder: 10-16 år
Var: Kulturhuset Björnens trädgård
När: Onsdag 19/7 och torsdag 20/7, kl 10:00-13:00 inkl. lunchpaus 30 min

Bra att veta: Ha på dig kläder och skor som det är okej att få lite färg på. Kollot varar i två dagar. Ta med egen lunch. Vi bjuder på frallor och frukt.

Du anmäler dig eller ditt barn genom att mejla konst@astorp.se

Konstkollo är gratis men föranmälan krävs. Begränsat antal platser, först till kvarn! Uppge även ev. allergier och preferenser när duanmäler dig.

Guidade konstvisningar

Nu startar konstverksamheten upp guidade visningar av sina utställningar.

Gruppbesök i konsthallen

Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.

Konsthallen flyttar ut!

Konstverksamhetens verksamhet utanför konsthallen på Åstorps bibliotek.

Sarah Perfekt - Människor och Duvor

Utställningen pågår mellan 31 mars och 11 juni på Arena Åstorp
Vernissage 31 mars kl. 16-18

Konsthallen flyttar ut!
Sarah Perfekt ställer ut ett mindre urval fotografier från projektet Människor och Duvor på Arena Åstorp.

”Jag hade inte lagt märke till duvslaget förr. Det låg på gränsen där byn slutade och åkrarna började och det satt någon i en trädgårdsstol bredvid de små bodarna. Jag stannade bilen för att fråga vem han var. Ovanför cirkulerade en flock duvor. De var snabba och exakta i sina formationer - luftburet konstsim, helt fria. Efter en stund landade de på taken och kröp tillbaka in i duvslagen.

Så tog Människor och Duvor sin början i ett oplanerat möte. För mannen i stolen började berätta sin historia, fåglarnas historia och öppnade samtidigt dörren till så många fler.”

Fotograf Sarah Perfekt 2019

Om Människor och Duvor (2019-2021)

Några duvgubbar möts i en klubbstuga på den skånska landsbygden utanför Åstorp. De kommer både från länder över hela världen och bygderna i grannskapet. Deras gemensamma nämnare är brevduvor: flockar av fåglar som har den fascinerande egenskapen att de kan hitta hem från var som helst.

Här möter det mycket ömtåliga styrka, frihet fångenskap, bokstavlig gränslöshet galler och i utrymmet mellan dessa motsatser uppstår ett tredje fenomen - det som är otydligt för ögat men som starkt berör.

Bakom alltihop finns duvgubbarnas berättelser från det verkliga livet - det som är tydligt i konturerna och en anledning till att de överhuvudtaget är här.

"Människor och Duvor" har visats vid Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum i Norrköping 2019, vid utställningen Tiden Lider i Helsingborg vinter 2019 samt på Höganäs Museum 2021. November 2022 visas bilderna på Varbergs Kulturhus.

Om Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är fotograf inom det dokumentära fotografiets tänjbara gränser. Hon har de senaste åren bl a gjort fotoprojekten Ghost Ship (2015-2016), Short stories of Directions (2018), Arne - 90åringen (2017-2018), Håll Avstånd (2020-2021), Närvarande Osynlig (2021-2022) och Tova går inte i skolan (2021 - pågående) . Hennes intresse för att göra berättelser om och från verkligheten beskriver hon som en kraft och nyfikenhet sprungen från en plats inuti henne som sträcker sig långt tillbaka i hennes liv, enda till barndomen. Den kraften är inte statisk och har ständigt utvecklats genom åren i möten, experimenterande och fördjupande av uttrycksformer och erfarenheter.

Den enskilda människans berättelse i tiden som en spegelbild av en mycket större helhet, är ofta central i hennes projekt, som förutom att dokumentera syftar till att synliggöra det osynliga.

Projekten har visats som utställningar, installationer och / eller i publikationer.

Mer om Sarah Perfekt finns på hennes hemsida:

Senast ändrad • 2023-06-07

Kontakt