Bostadsanpassning

Har du en funktionsnedsättning och behöver åtgärda något i din fastighet kan du söka bostadsanpassningsbidrag från kommunen.

Bostadsanpassningsbidrag lämnas till dig som har bestående eller varaktig funktionsnedsättning och därför behöver åtgärda något i din permanenta bostad. Syftet med bidraget är att du ska kunna leva ett självständigt liv i det egna boendet.

För bidraget kan du anpassa bstaden så att din vardag blir enklare. Du ska kunna förflytta dig, sova, sköta hygien, laga mat och ta dig in och ur bostaden.

Med bidraget kan du anpassa och komplettera din bostads fasta funktioner, det vill säga sådant som inte vanligtvis tas med vid flytt. Exempel på åtgärder är:

  • tröskelborttagning
  • bygga ramper
  • iordningställande av duschplats/duschkabin
  • montering av hissanordningar
  • dörrautomatik.

Du ansöker om bostadsbidrag genom att skicka in en ansökningsblankett med tillhörande bilagor. I första hand ska det utredas om hjälpmedel räcker för att bostaden ska fungera ändamålsenligt. Hjälp med utprovning av hjälpmedel görs vanligtvis av en arbetsterapeut i kommunen eller annan sakkunning. Om hjälpmedel inte avlöser hindret skriver arbetsterapeuten eller annan sakkunnig ett intyg där problemen beskrivs.

I din ansökan skriver du vilka åtgärder du ansöker om för att avlösa hindret. En handläggare på socialförvaltningen beslutar i ärendet och i vissa mer kostsamma ansökningar måste ansökan vidare till socialnämndens arbetsutskott för beslut.

I vissa fall kan du få bidrag för att reparera utrustning som du har fått genom bostadsanpassningsbidrag.

Vem ansvarar för reparationen?

Eftersom du äger utrustningen, ansvarar du för att ordna reparationer om något går sönder. För att göra detta, kontakta en entreprenör som kan felsöka problemet och ge dig en offert (kostnadsförslag) på vad reparationen kommer att kosta. Offerten ska förklara vad felet är.

Bidrag för service av hissar

Om du har fått en hiss genom bostadsanpassningsbidrag, kan du ansöka om bidrag för service och besiktning. Observera att det inte finns något bidrag för service av annan utrustning, som dörrautomatik eller höj- och sänkbara kök. Om sådan utrustning behöver repareras, kan du ansöka om reparationsbidrag.

Om du får reparationsbidrag

Om du blir beviljad reparationsbidrag, ansvarar du för att beställa reparationen. När reparationen är klar och du har fått en faktura, skickar du en kopia av fakturan och dina kontouppgifter till bostadsanpassningshandläggaren. Bidraget betalas ut till dig efter att du skickat in fakturan. Det är sedan du som betalar entreprenören.

Reparationsbidraget gäller en rimlig kostnad för reparationen.

Bostadsanpassningsbidrag – vem kan få det?

Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag för personer med funktionsnedsättning. För att få bidraget måste anpassningen vara starkt kopplad till funktionsnedsättningen. Den som får bidraget äger den utrustning som köps med bidraget och ansvarar för att ta hand om och underhålla den.

 

Senast ändrad • 2024-11-15

Kontakt