Att bo på gruppbostad

Du har en egen lägenhet som du själv möblerar, bestämmer över och ska ta hand om. Här får du stöd efter dina individuella behov att sköta din lägenhet, planera aktiviteter och kanske bjuda in familj och vänner. I gruppbostaden finns också gemensamma utrymmen där du och dina grannar kan umgås, om du önskar det.

 

Det är svårt att beskriva exakt hur det är att bo i en gruppbostad. Det beror på hur du vill ha det och vad som är viktigt för dig och dina grannar i gruppbostaden.

Det stöd du får planeras och dokumenteras i din genomförandeplan.

LSS innebär att det är de individuella behov du har som styr. Det betyder att någon behöver mer fysiskt stöd och någon annan klarar sig med påminnelser verbalt stöttning. Målet är alltid att du ska vara delaktig i ditt eget liv och få stöd utifrån dina förutsättningar att planera ditt eget liv. Alla insatser planeras med målet att du är delaktig i aktiviteterna, exempelvis om du inte kan städa själv gör du detta tillsammans med personalen.

Det beslut då får om en insats inom LSS är utifrån dina individuella behov.

Inom LSS arbetar vi med de metoder som stöds av Socialstyrelsen. Vill du läsa mer om hur vi arbetar med kommunikation kan du titta här: Kunskapsguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bla innebär detta att vi arbetar med tydliggörande pedagogik, helt individuellt efter dina behov.

Hyreslagen gäller

När du bor i en gruppbostad har Åstorps kommun förstahandskontrakt och du hyr sedan av kommunen. Precis som för alla hyresgäster gäller hyreslagen.

Skötsel och hyra

Det innebär att du behöver sköta om lägenheten du hyr men du kan få hjälp och stöd av personalen att göra det. Även uteplats och balkong ingår i skötseln.

Som hyresgäst får du inte störa dina grannar med till exempel hög musik eller stora fester och hyran ska såklart betalas i tid varje månad.

Övernattande gäster

När du har gäster som sover över hos dig eller om du sover över hos någon annan ska du säga till personalen så att de vet om det. Om det till exempel börjar brinna behöver de veta hur många personer som finns i gruppbostaden.

När du bor i gruppbostad ska du vara där större delen av månaden.

Vem får gå in i din lägenhet?

Det är du som bestämmer i din lägenhet. Du bestämmer vilka personer som du vill bjuda hem och andra personer får inte gå in i din lägenhet utan att du säger ja. Däremot får fastighetsskötaren ibland gå in i din lägenhet utan att du först sagt ja för att utföra reparationer och liknande.

Gemensamma utrymmen

I det gemensamma utrymmet är det ni som bor i gruppbostaden som tillsammans bestämmer vilka regler ska finnas i det gemensamma utrymmet.

Rutinerna för mat och måltider ser olika ut på de olika gruppbostäderna och för dig som boende. Vi utgår från din egen förmåga. Detta kan innebära att du handlar och lagar din egen mat med stöd av personal. Det kan också innebära att ni som bor på gruppbostaden gör inköpen av mat och matlagning tillsammans med stöd av personal.

Du bekostar din egen mat i boendet.

Fritid är den tid då du inte är på din sysselsättning. På en gruppbostad ingår att vara delaktig i samhällslivet och ta del av kultur och fritid.

Du behöver också ta lite tid för att göra saker i ditt hem som att laga mat, städa och tvätta.

Detta planeras efter dina behov och tankar. Ibland gör man gemensamma aktiviteter, ibland får du stöd att åka i väg för att utöva en aktivitet eller träffa vänner. Ibland behöver du göra aktiviteter tillsammans med en personal. Målet är att du ska vara så delaktig som möjligt och få möjlighet att utvecklas genom hela livet genom att ex träna på att ta dej till aktiviteter själv, eller klara av aktiviteter mer självständigt.

Åstorps kommun erbjuder också fritids aktiviteter via Fritidsklubben. Varje termin skickas en broschyr ut där du kan se vad som finns och anmäla dig.

Du kan lämna idéer på saker du skulle vilja finnas i Fritidsklubben.

Behöver du stöd och hjälp följer personal eller annan person i din närhet med dig på dessa aktiviteter. Har du frågor eller funderingar kring Fritidsklubben når du dom på: Fritidsklubben@astorp.se

Enhetschefen eller personalen på gruppbostaden kan stödja dig och dina grannar på gruppbostaden med att ha husmöten.
På husmötena pratar du och dina grannar om hur ni vill ha det i gruppbostaden. Ni kan bestämma vilka regler ni tycker ska finnas i det gemensamma utrymmet och vilka aktiviteter ni vill göra tillsammans.

Det är du tillsammans med dina grannar på gruppbostaden som bestämmer om ni ska ha husmöten. Ni kan ha husmöten med personalen eller utan personalen.

Gruppbostaden har ett team som består av sjuksköterska, en arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut. De kan ge dig stöd när det gäller behandling, träning och rehabilitering.

När du ska göra resor för att till exempel handla eller ta dig till och från olika aktiviteter kan du åka med buss, tåg eller färdtjänst.

Personalen kan stödja dig vid olika resor för aktiviteter. Personal får inte skjutsa dig i sina privata bilar.

Kontakt

Senast ändrad • 2023-07-06

Kontakt