Stäng

Bygglov

Du som ska bygga nytt, bygga om eller bygga till behöver i de allra flesta fall ansöka om bygglov.

När du söker bygglov ska du få besked på din ansökan inom tio veckor. Ansökan måste vara komplett för att tio-veckorsperioden ska gälla. Oftast när du bygger nytt, bygger om eller bygger till behövs bygglov men det finns vissa undantag.

Åstorps kommun har en antagen taxa för bygglov. Kostnaden för ett bygglov beror bland annat på hur stor byggnadsarean är.

Innan du skickar in ansökan ska du kontrollera att ritningarna är:

  • Skalenligt måttsatta
  • Föresedda med korrekt fastighetsbeteckning
  • Medgivande från grannarna (om byggnationen är placerad närmare än 4,5 meter från tomtgränsen). Det är alltid bra att kontakta grannarna innan ett projekt påbörjas.
    • Vid inlämning av medgivande behöver samtliga berörda grannar skriva på samtliga ritningar med namn och telefonnummer. Om medgivande ej inlämnas vid ansökan kommer vi att skicka ut information till de under granskningen av ärendet.

Automatiserad bygglovstjänst från och med hösten 2022

Sedan våren 2021 har Åstorps kommun arbetat med att införa ett nytt system som ska digitalisera hela bygglovsprocessen, från början till slut, med invånarnas perspektiv i fokus. Nu har den nya tjänsten lanserats som inkluderar både e-tjänster, nytt verksamhetssystem och en robot som automatiserar vissa delar i handläggningsprocessen.

Genom att digitalisera bygglovsprocessen kan personer och företag söka bygglov utan att behöva skriva ut handlingar och skicka in dem med post. Du som söker bygglov får bättre koll på dina ärenden och kan se vart i processen du befinner dig. Dessutom leder det till kortare handläggningstid.

Läs mer om detta på astorp.se:

 

OBS! Byggkontoret är på vidareutbildning under förmiddagen 3/5 och kan därför inte ta emot samtal.

För kontakt hänvisar vi er till vår mejladress enligt kontaktuppgifter nedan.

Senast ändrad • 2024-05-03

Kontakt