Svenska för invandrare (SFI)

Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som ska ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket.

Genom utbildningen får du grundläggande kunskaper i svenska språket och får lära dig att kommunicera både muntligt och skriftligt.

För att studera på SFI ska du vara över 20 år, sakna grundkunskaper i svenska språket och vara folkbokförd i Åstorps kommun. När du studerar på SFI kan du inte söka studiemedel från CSN.

Du ansöker till sfi genom att fylla i en blankett som du sedan mejlar till sfi@astorp.se.

Blanketten finns även att hämta i skolans reception och på Medborgarkontoret.

Bifoga personbevis, svensk id-handling och eventuella tidigare SFI-betyg när du ansöker.

Vi genomför ett nivåtest innan utbildningen kan påbörjas på alla som söker SFI och inte har fått betyg hos oss eller som har betyg från oss som är äldre än två år. Om du har läst SFI tidigare men inte fått betyg kommer du också att testas.

På SFI erbjuds kurser i grundläggande svenska utifrån dina behov. I samråd med studie- och yrkesvägledare och lärare kan du kombinera SFI-studier med kurser på Komvux.

Det finns möjlighet att studera kurs A och B på måndagar mellan klockan 18.00 och 20.15. Kurs C och D går att studera på distans på Futurum i Bjuv. Om du bor i Åstorps kommun så ansöker du till dessa kurser på SFI i Åstorp.

När du studerar på kvällstid förväntas det att du studera mycket på egen hand. Din lärare informerar dig om språkets regler och uppbyggnad. Öva och träna måste du göra själv.

Åstorp ingår, tillsammans med ytterligare 32 skånska kommuner, i Yrkes-SFI Skåne. Yrkes-SFI Skåne är en samverkan mellan kommun, Arbetsförmedling och utbildningsanordnare. Utbildningarna är gratis för dig som vill studera och betalas av hemkommunen. Det är också din hemkommun som godkänner dina studier.

Inom-Yrkes-SFI studerar du svenska språket samtidigt som du får en yrkesutbildning. På hemsidan för Yrkes-Sfi Skåne kan du läsa mer om Yrkes-Sfi och vilka olika yrkesutbildningar du kan söka.

Om du är intresserad av att gå en utbildning inom Yrkes-SFI kontaktar du vår studie- och yrkesvägledare på syvvux@astorp.se

Vid sjukanmälan ringer eller smsar du 0721-52 99 33.

Läsårstider

Termin

Datum

Vårterminen 2023

12/1-

Skolfria dagar

23-24/2, 7/3, 4/4, 6/4, 5/5, 19-20/6

Sommarskola

21/6-14/7

Höstterminen 2023

21/8-


Relaterade länkar

Kontakt

Senast ändrad • 2023-03-21

Kontakt